.st0{fill:#FFFFFF;}

Antroposofie, wat is dat nou? 

 December 28, 2018

By  Inge

De zonnekindpoppen zijn ontstaan vanuit de antroposofie. Rudolf Steiner, de grondlegger hiervan, gaf aanwijzingen aan ouders over het maken van een goede pop voor hun kind. Maar wat is de antroposofie en waarom passen de zonnekindpoppen erbij?

Volgens Wikipedia:

Antroposofie (van het Griekse anthropos “mens” en sophia “wijsheid”) is een spirituele filosofie en occulte wetenschap gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner (1861–1925), die het bestaan postuleert van een geestelijke wereld die toegankelijk zou zijn via innerlijke ontwikkeling. Deze innerlijke ontwikkeling is gericht op versterking van het zintuigvrije denken en het bewustzijn in het algemeen.

Volgens de antroposofische vereniging is antroposofie een weg tot zelfkennis en kennis van de wereld.

Een heel belangrijk uitgangspunt van deze “geesteswetenschap”, zoals de antroposofie ook wel genoemd wordt, is dat er sprake is van een geestelijke wereld.

Rudolf Steiner nam die geestelijke wereld waar. Omdat de mensen om hem heen dat niet konden, gaf hij talloze voorbeelden. Niet persé om aan te geven dat die voorbeelden gevolgd moesten worden. Hij probeerde daarmee eerder om de relatie tussen het zichtbare en de geestelijke wereld voor anderen duidelijk te maken.

De werking van die geestelijke wereld is complex en lastig te doorzien. De aanwijzingen voor het maken van een pop hebben dan ook invloed op verschillende dingen.

Zo zijn de maten en verhoudingen van belang, simpelweg omdat de pop symbool staat voor de mens.

Het gebruik van de juiste materialen heeft invloed op een aantal zaken. Wekt de pop een eerbiedwaardige houding in het kind? Wordt het kind door het spelen met poppen (het symbool van de mens) geleerd hoe het met (mede) mensen moet omgaan?

Ook heeft het materiaal invloed op hoe de tastervaring is.

Er is nog heel veel meer over te schrijven. Maar een van de belangrijkste dingen is misschien wel dat het voelbaar is als een pop met liefde gemaakt is.

Zo gaf Steiner ook aanwijzingen over de vormgeving van de pop en over het terughouden van de gezichtexpressie.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>