.st0{fill:#FFFFFF;}

Spelen in de vrije school is anders dan anders 

 December 28, 2018

By  Inge

Wie een vrije school binnen loopt ziet het meteen. Alles ziet er heel anders uit dan in de meeste andere scholen. De meubels zijn van hout, de lokalen zijn in bepaalde kleuren geschilderd en vaak zijn de kozijnen voorzien van abgeëckte hoeken. Het geheel geeft een heel andere sfeer dan we gewend zijn te zien in een school. Je zou kunnen zeggen dat de uiterlijke vormgeving wat ouderwets is.

Loop je dan vervolgens een kleuterklas binnen, dan lijkt alles nog in de overtreffende trap te zijn doorgevoerd. De kleuters in de vrije school mogen in een soort nagebouwde sprookjeswereld spelen. De kleuren zijn zacht, de materialen zijn natuurlijk en er is altijd tenminste één speelhuisje met een doek eroverheen gedrapeerd als dak.

Voor sommigen doet dit allemaal wat ouderwets aan. Anderen genieten juist van de dromerige sfeer en voelen het als een thuis komen.
Met het speelgoed terug in de tijd

Niet alleen de inrichting van de school en de lokalen is zoals hierboven beschreven. Ook het speelgoed doet denken dat je in een tijdmachine gestapt bent. Al het speelgoed is van natuurlijke materialen gemaakt. Van houten blokken tot zonnekindpoppen.

Er zijn niet alleen gewone blokken, er zijn daarnaast ook kratten en planken om mee te bouwen. En lappen om er overheen te draperen. En ten slotte zandzakken om alles op z’n plaats te houden.

Naast deze fysiek uitdagende materialen is er ook van alles voor handen voor rollenspel. In het speelhuisje staan een tafel en stoelen, er is een oventje om te koken en natuurlijk zijn er ook poppen om mee te spelen. Zonnekindpoppen.

En in de vensterbank is een tafereel met houten Ostheimer figuurtjes.

Het idee hierachter is dat de zintuigen van het jonge kind nog in volle ontwikkeling zijn. Daarom is het belangrijk om die goed te verzorgen. En dat kun je doen door het kind te omgeven met natuurlijke vormen, materialen en geluiden.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>