.st0{fill:#FFFFFF;}

Natuurlijke materialen versus minder-natuurlijke materialen 

 December 29, 2018

By  Inge

Toen ik mijn atelier begon als poppenmaakster kwam ik tot de conclusie dat ik met alleen 100% natuurlijke materialen wilde werken. En niet lang daarna maakte ik de keuze om alleen nog biologische materialen te gebruiken.

Het dreef mijn prijzen omhoog en mijn poppen werden onbetaalbaar. Ik besloot concessies te doen. En kocht de stofjes voor de kleren nog wel van katoen, maar toch weer op de markt. Toch was ik daar niet helemaal blij mee. Want diep van binnen wil ik liefst met verantwoorde materialen werken.

Natuurlijke materialen, die ook nog op een verantwoorde manier gemaakt en verwerkt zijn, hebben heel andere kwaliteiten dan de materialen die we tegenwoordig meestal om ons heen tegen komen. Ze voelen zachter, of juist wat harder, heel soepel of juist stug. De zachtheid van een bamboe stof staat in contrast met de stugge hennep.

En aan de puurheid van plantgeverfde stoffen en wol, daar is niet aan te tippen door chemisch gecreëerde kleuren. Precies zoals kunstenares Claudy Jongstra uitlegt in de volgende video:

Het voelt alsof deze stoffen en kleuren de hemel een beetje dichter bij de aarde brengen, alsof we erdoor kunnen proeven van het paradijs. De helderheid van de kleuren is anders, dieper. En tegelijkertijd vaak ook milder, maar daarom is de sensatie die de kleurbeleving van binnen oproept niet minder intens.

Deze eigenschappen zijn mooi voor alles wat je als mens zou willen maken, maar voor kinderspeelgoed zijn ze in mijn ogen een eerste vereiste. Want dat wat het kind in zijn of haar jonge jaren om zich heen ziet zal de basis leggen voor hoe het naar de wereld kijkt. Als kinderen van jongs af aan met natuurlijke materialen opgroeien, die bewerkt en geverfd zijn op een ambachtelijke en natuurlijke manier, dan zullen ze later alles wat ze tegen komen in de wereld vergelijken met die materialen. Door een pop te geven die de grootste perfectie op dit gebied weergeeft, ontstaat er als vanzelf een generatie met een groter bewustzijn op dit gebied.

En precies dat is de reden dat ik weer terug wil keren naar de pure natuurlijke materialen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>