.st0{fill:#FFFFFF;}

Poppenharen in vlechten vast maken 

 December 29, 2018

By  Inge

Een leuke bijkomstigheid van het poppen maken is dat ze op hun mooist de deur uitgaan hier. En ik nodig ze dan van tevoren ook even uit voor een foto shoot ;-)

Ik vind het het leukst om dat in de tuin of ergens op een grasveld te doen. In elk geval in een natuurlijke omgeving. Liefst met bloemen. Zo komen de poppen mooi tot hun recht en de natuurlijke materialen passen perfect bij de natuurlijke omgeving op de foto.

Zo’n mooie foto lukt natuurlijk niet het hele jaar rond, als het grijs en regenachtig is en alle planten staan er verdord bij, dan krijg je toch een ander plaatje…

Losse haren of toch liever vast?

De lange losse haren zoals je die kunt zien bij Katrijne op de cursuspagina van de website zijn een beetje mijn handelsmerk geworden. Meisjes houden vaak erg van poppen met heel lange haren en ik vind het leuk om die wens in te willigen.

Maar deze pop was voor een meisje dat nog wat jonger was en dan zijn lange losse poppenharen helemaal niet geschikt. Bij deze pop vond ik het het leukst om de poppenharen in vlechten te doen. En omdat de poppenmoeder in spé nog jong was, heb ik dat zo gedaan dat ze de vlechten zelf niet los kan maken.

Ik zal je vertellen hoe ik dat deed.

Als eerste heb ik het haar in tweeën verdeeld, met aan elke kant van het hoofd de helft van het haar. Vervolgens heb ik een stuk garen genomen in dezelfde kleur als het haar. Deze heb ik van middenachter naar ongeveer bij het oor door het hoofd gestoken met een poppenmaaknaald.

Vervolgens ben ik de poppenharen in vlechten gaan doen. De extra draad heb ik daarbij gewoon mee gevlochten. Helemaal onderaan heb ik de extra draad om de vlecht gewikkeld en ik heb er een knoop in gelegd.

Op deze manier zit het haar vast in de vlecht en zo kan een jong kind dat niet zelf losmaken. Met een elastiekje is er een grote kans dat het uit de vlechten gaat en dat de haren toch los raken. Bij een heel jong kindje kan dat zelfs betekenen dat het elastiekje ook nog in de mond gaat. Om die dingen te voorkomen maak ik het poppenhaar in vlechten zo vast.

Als de poppenmoeder dan wat groter is kan een van de ouders de draad doorknippen, de vlechten los maken en de draad eenvoudig uit het hoofd verwijderen. Dan kan de poppenmoeder een volgende fase in met haar pop, waarin ze het haar zelf in staarten en vlechten kan doen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>