.st0{fill:#FFFFFF;}

Zonnekindpop Madelief met een overgooier die haar naam eer doet 

 December 29, 2018

By  Inge

Zonnekindpop Madelief maakte ik in opdracht. Met haar vrolijk gekleurde kleren en eigenwijze staartjes van donker haar was ik op slag verliefd. Ze is een lijs van 40 cm groot en de bloemetjes op haar overgooier doen haar naam eer aan.

Het poppen maken is een bijzonder vak. De ene keer maak je als poppenmaakster een pop waarbij je zelf alles kiest en zo’n pop komt dan in de winkel voor wie haar leuk vindt. Een andere keer gaat het heel anders. Het zijn vaak de ouders die een pop wensen voor hun dochter en er is dan al snel een lijst met wensen waaraan de pop moet voldoen. De huidskleur, de kleur van de ogen, de kleur van het haar en het kapsel, de stijl en kleur voor de kleren, alles wordt besproken.

Het maken van zo’n pop is dan bijzonder genoeg een heel andere ervaring. Ik denk altijd dat ik van tevoren zal weten hoe ze er uiteindelijk uit komt te zien, maar gek genoeg krijgt elke pop een heel eigen karakter en keer op keer blijkt de uitkomst toch weer anders dan ik kon bedenken. Voor een ander lijken misschien alle poppen op elkaar, maar voor mij als poppenmaakster en ook voor de ouders is dat heel anders. We zien een persoonlijkheidje verschijnen, en dat moet precies passen bij het kind voor wie de pop wordt gemaakt.

Het leuke is dat het bijna is alsof mijn handen dan zo gestuurd worden dat dat ook lukt. Ik heb bij elke pop die ik maakte altijd erg positieve reacties gekregen van de ouders. En vaak krijg ik later ook nog een berichtje over hoe pop ontvangen is door het kind. Dat laatste is extra leuk, want dat is toch de kroon op mijn werk. Dat pop meteen mee in bed moet slapen, of aan tafel mee mag eten, of direct overal mee naartoe genomen wordt. Hoe leuk het poppen maken ook is, uiteindelijk gaat het erom dat de pop haar rol vervult in het leven van een kind. Dat ze maatjes worden en dat het kind er oneindig veel speelplezier aan beleeft. Als dat gebeurt, dan is het werk van een poppenmaakster geslaagd.

Ik zal binnenkort nog een extra stukje schrijven over pop Madelief, en dan een foto van haar gezicht plaatsen.

P.S. Deze pop en haar kleertjes zijn gemaakt aan de hand van het patroon van de lijs van 40 cm, zoals je dat in de cursus vindt.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>