Antroposofische poppen maken is niet zomaar poppen maken
Wil je antroposofische poppen maken? Dan zul je al snel merken dat deze poppen geen gewone lappenpoppen zijn. Het patroon is niet alleen heel anders, de technieken die gebruikt worden voor het maken van de poppen is ook heel anders. Dat merk je met name bij het maken van het hoofd.
Het hoofd van een antroposofische pop is mooi rond, bijna zoals een echt mensenhoofd. Er is ook een inkeping op de plaats waar de ogen geborduurd worden, wat de poppen een beter lijkend uiterlijk geeft dan alleen het ronde hoofd.
Die uiterlijke vormen hebben niet alleen te maken met het uiterlijk. Of, beter gezegd: met hoe mooi de pop erdoor wordt. Er zit meer achter.

Waarom ziet een antroposofische pop eruit zoals ze eruit ziet?
De bedenker van de antroposofie, Rudolf Steiner, gaf de ouders van de eerste waldorfschool aanwijzingen voor het maken van een pop. De pop moest qua vormgeving op een mens lijken. Want, zo zei hij, een jong kind neemt de wereld om hem heen in zich op, tot in de vorming van het lichaam zelf.
Met dat als uitgangspunt is het zelfs bij zoiets eenvoudigs als een pop belangrijk dat het de juiste vormgeving heeft, van de juiste materialen gemaakt is en zo de juiste uitstraling heeft voor het nog ontwikkelende kind. Een eenvoudig lappenpop, met een slap hoofd en naar verhouding te lange ledematen voldoet dan niet.
Antroposofische poppen maken is vooral leuk
Naast alle idealen die ten grondslag liggen aan het ontwerp en de vormgeving van de antroposofische pop, is het poppen maken vooral een leuke bezigheid. Het is heerlijk rustgevend om met je handen aan het werk te zijn en de natuurlijke materialen voelen lekker aan, wat het werken extra fijn maakt.
De online cursus poppen maken zorgt er bij veel handwerksters voor dat ze de smaak van het poppen maken te pakken krijgen en dat het niet bij één pop blijft.
Het is ook erg leuk om te zien hoe een pop onder je handen ontstaat. Van eerst wat stof en vulwol krijgt het langzaam maar zeker vorm. En als de vorm er eenmaal in zit en je het haar gaat doen en het gezicht gaat borduren, dan ontstaat er een heel eigen karakter. Bij elke pop is dat een beetje anders en daardoor zijn geen twee poppen hetzelfde. Zelfs niet als ze door dezelfde poppenmaakster en met exact dezelfde materialen gemaakt zijn.
Poppen maken is dankbaar "werk"
Het maken van een pop is niet alleen leuk, het is ook heel erg dankbaar. Alle tijd en liefde die je erin stopt geef je als het ware cadeau met de pop zelf. Het is alsof het kind voor wie de pop is dat voelt. Pop wordt liefdevol in de armen gesloten, krijgt een plekje aan tafel en mag mee naar bed. Zo'n pop wordt vaak ee vriend of vriendin voor het leven.
Wil je zelf ook graag een antroposofische pop leren maken? Dat kan met de online cursus poppen maken. Hier lees je er meer over.
Of misschien twijfel je nog en weet je niet of dit iets voor je is?
Vraag dan onderaan deze pagina het gatis patroon aan voor het knuffelpopje.