.st0{fill:#FFFFFF;}

Blond haar en blauwe ogen? 

 May 31, 2021

By  Inge

Vaak krijg ik van klanten de vraag welke kleur ze moeten kiezen voor de ogen van een pop. Daar zijn verschillende visies op. Ik zal ze allebei met je delen.

Als eerste is er het idee dat een kind de pop als een soort spiegel ziet. Het zal de pop mooi vinden en vervolgens, als het wat meer naar zichzelf gaat kijken, zichzelf vergelijken met de pop. Het is daarom voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld van het kind fijn als de pop op het kind lijkt. Als het dan van de pop is gaan houden, is het eenvoudiger om ook van zichzelf te houden.

Een kort door de bocht stelling natuurlijk, want voor het ontwikkelen van een gezonde dosis zelfliefde en een positief zelfbeeld is er natuurlijk veel meer nodig dan alleen een pop die dezelfde uiterlijke kenmerken heeft dan het kind. Maar… onder het mom “baat het niet dan schaadt het niet” adviseer is dit toch wel aan mijn klanten. Het is goed je te beseffen dat het geen zekerheid zal geven en als je kind bepaalde uiterlijke voorkeuren heeft voor de pop die anders zijn dan die van hem of haarzelf, waarom zou je daar dan geen gehoor aan geven? En vraag om even serieus naar een echt antwoord te zoeken. Want dat antwoord zal je helderheid geven over de juiste keuze.

Daarnaast is er ook nog een andere visie. Een wat ouderwetse wellicht. Of een meer spirituele? Wie zal het zeggen. Als ik het goed begrepen gaf Steiner – de man die de grondslag legde voor het soort poppen dat ik maak – aanvankelijk de aanwijzing om een pop blonde haren en blauwe ogen te geven. Dat had te maken met zijn beeld van het uiterlijk van de geestelijke wezens uit de voorgeboortelijke wereld waar het kind vandaan komt. Toch bekruipt mij het gevoel dat het ook een beeld was van die tijd. Een ideaal beeld van het uiterlijk. Zoals dat enkele tientallen jaren later ook tijdens WO 2 verheerlijkt werd. Wat hierin waarheid is weet ik niet, maar Steiner had wel meer ideeën die in die tijd heen gebruikelijk waren, maar waar we nu ondertussen toch onze vraagtekens bij zetten. In mijn ogen is dat terecht. Dus eigenlijk geldt hiervoor dezelfde vraag als bij de visie die ik hierboven noemde. Wil je vanuit een ideaalbeeld voor blond met blauwe ogen kiezen, vraag je dan eens af waarom. Het antwoord op die vraag zal je helderheid geven of het de juiste keuze is.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>