.st0{fill:#FFFFFF;}

Een wonderlijk bezoek aan vrijeschool De Strijene in Oosterhout 

 December 29, 2018

By  Inge

Het is ondertussen al weer heel wat jaren geleden dat ik vrijeschool De Strijene in Oosterhout voor het eerst bezocht. Het werd een bijzondere ontmoeting. Een ontmoeting met de vrijeschool. Een ontmoeting met kinderen die zich vol enthousiasme verbonden met een lastig vraagstuk dat de juf hen gaf. En een ontmoeting ook met mezelf.

Het was de eerste keer dat ik op een vrijeschool was en ik had geen benul wat ik kon, moest of mocht verwachten. De toen nog in het centrum van Oosterhout gevestigde school zat in een oud gebouw. Toen ik het gebouw binnen liep viel me meteen op dat er bij de inrichting veel hout gebruikt was. Iets wat ik thuis ook had en ik voelde me meteen op mijn gemak.

Ik was die dag op de school omdat ik een afspraak had met de juf van de 2e klas. Ik had besloten dat ik de pabo wilde gaan doen. Nu wilde ik uitzoeken welke onderwijsvorm me het meest aansprak, om zo te kunnen kiezen voor een passende opleiding. Eén van de onderwijsvormen die ik bezocht was de vrijeschool.

Op De Strijene zag ik een heel ander onderwijs dan ik kende. Kinderen liepen door de klas en mochten zelfs naar buiten om dingen te doen die hen hielpen het vraagstuk wat juf gesteld had op te lossen. Het was een levendige boel. En wat me vooral opviel: alle kinderen waren enthousiast bezig, vol vuur zocht ze in kleine groepjes naar de oplossing van het hen voorgelegde probleem. En ik, ik genoot mee met de kinderen.

Toen ik aan het einde van de dag een rondleiding door de school kreeg, mocht ik ook de kleuterlokalen bezoeken. Ik had het gevoel of ik z een sprookjeswereld in wandelde. Wat zag het er allemaal mooi verzorgd en lieflijk uit! Hier zag ik voor het eerst in mijn leven een zonnekindpop. Het zou nog een paar jaar duren voordat ik er zelf een ging maken, en nog langer voordat ik ook zonnekindpoppen voor andere mensen ging maken. Maar dit was het kennismakingsmoment. Als ik eraan terug denk word ik weer warm van binnen. Want op die dag… was het alsof er een nieuwe wereld voor me open ging.

Je zou kunnen zeggen dat het bezoek aan die school, lang geleden, de aanzet gaf tot mijn poppenmaak carriere…

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>