De laatste jaren zijn er behoorlijk wat ontwikkelingen gaande op het gebied van poppen maken. Als je zelfs alleen maar naar de haartjeswol kijkt om poppenharen mee te maken is er al heel veel veranderd. Toen ik begon met poppen maken, gebruikte ik gewone wol voor de haren. Die borduurde ik dan in strengen aan het hoofd. Zo kun je een pop prachtige lange haren geven.
Een paar jaar daarna kwam Kamrins Poppen met een heel nieuw product. Ze had in samenwerking met anderen een wol ontwikkeld die er uit ziet alsof de pop echte haren heeft. Deze wol is ondertussen nog verder verbeterd en ze wordt steeds mooier, waardoor het eindresultaat op een pop er steeds echter uitziet. En dat is niet het enige mooie aan deze wol. Het heeft ook een keurmerk omdat het veilig bevonden is om te gebruiken voor het maken van kinderspeelgoed.
Bij de laatste pop die ik maakte wilde de klant aanvankelijk gewone wol voor de haren. Maar toen ze zag hoe echt de poppenharen eruit zien als ze gemaakt worden met de Dolly Mo wol, besloot ze toch voor de laatste te kiezen.
Voor jonge kinderen is de Dolly Mo fijn. Het ziet er heel echt uit en is daardoor erg mooi. Bovendien raakt het haar niet in de knoop omdat het een soort gehaakte muts is die aan het hoofd van de pop is vastgenaaid. Het blijft daardoor ook mooi. Voor meisjes die al iets groter zijn, kunnen de geborduurde haren nog steeds de voorkeur hebben. Ze zien er iets minder echt uit, maar je kunt er heel lange haren mee maken die in vlechten, staarten en knotten gedaan kunnen worden. Veel meisjes vinden nou juist dát zo leuk aan het spelen met hun pop of poppen. Welke haren je kiest is dus afhankelijk van de leeftijd én van de spelvoorkeuren van je kind. In de cursus poppen maken leg ik beide technieken in detail uit.