Regelmatig krijg ik de vraag welke huidtricot of huidstof ik als poppenmaakster gebruik en waarom. En dat is een goede vraag, want er zijn heel wat verschillende soorten. Weet jij waar je op kunt letten als je de volgende keer huidtricot kopen wilt?
Eén van de argumenten om een huidtricot op te selecteren is de kwaliteit. Hoe stevig is de stof? Kan hij het verdragen als er jarenlang intensief met de pop gespeeld wordt? Als je kiest voor een dunne kwaliteit tricot is de kans op slijtage natuurlijk veel groter dan bij een stevige en dikkere stof. Veel kinderen nemen een pop werkelijk overal mee naartoe en ze raken dan ook erg gehecht aan de pop. Het verdriet kan dan groot zijn als hij stuk gaat. Dat wil je toch voorkomen?
Maar er zijn ook nog andere redenen om voor een bepaalde huidtricot te kiezen. Bij het verbouwen van de katoen en bij het maken en kleuren van de stof worden namelijk allerlei hulpmiddelen gebruikt. Voor de meeste huidtricot geldt dat ze niet van biologische kwaliteit is en dat betekent dat er chemicaliën gebruikt zijn tijdens het telen van de katoen en tijdens het productieproces waarin de stof gemaakt wordt. Ook de verf waar de stof de uiteindelijke kleur door krijgt bevat vaak stoffen die niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor je kind.
Stoffen (en dus ook huidstof) geven de schadelijke stoffen die ze bevatten tijdens het gebruik langzaam maar zeker af. Dat betekent dus dat je kind met die stoffen in contact komt als het met de pop speelt. Zelf kies ik er daarom voor om de poppen die ik maak met ecologische stoffen te maken. Zoveel als mogelijk ook voor de kleding.
Een andere reden om voor een bepaalde tricot te kiezen is natuurlijk de kleur. De biologische huidtricot is gelukkig in een heleboel verschillende kleuren te koop.
De biologische huidtricot van Zwisterse kwaliteit die te koop is bij Kamrin te Kronnie van Kamrins Poppen vind ik daarom de beste keuze. Ook de rekbaarheid van deze stof bevalt me het beste van alle tricots die ik ooit gehad en geprobeerd heb.