.st0{fill:#FFFFFF;}

Is met de hand naaien ouderwets? Of gewoon het stevigst? 

 December 29, 2018

By  Inge

Wist je dat er nog steeds poppenmaaksters zijn die hun poppen met de hand naaien?

En dan heb ik het niet over mensen uit arme landen die geen naaimachine hebben. Gewoon hier, in Nederland.

Een handsteek is namelijk wat steviger dan een machinesteek. Als je een pop met de machine naait en hem strak vult, kan het zijn dat de naad knapt. En als je een pop met de hand naait, dan gebeurt dat zomaar niet.

Gek hè, bijna niemand weet dat.

Maar eerlijk is eerlijk hoor, ik ben dikke vriendinnen met mijn naaimachine ;-) Zodra ik iets kan bedenken om meer met de machine te naaien en minder met de hand, dan zal ik dat niet laten. Dat kan ook niet anders, want als ik de poppen met de hand zou maken, dan zou ik er misschien maar één per maand kunnen maken en dan kan ik daar nooit voldoende inkomsten uit halen om de huur te betalen en de boodschappen te doen.

En om dan te zorgen dat de naad toch stevig genoeg is, naai ik hem gewoon dubbel. Zo kan de pop ook heel wat hebben tijdens het spelen zonder stuk te gaan.

Maar een pop met de hand naaien is wel heel bijzonder. Als je maar één pop wilt maken, bijvoorbeeld voor je dochter of kleindochter, dan is het echt de moeite waard om het zo te doen. Want wat er dan gebeurt, gaat de stevigheid van de pop voorbij.

Als je je pop helemaal met de hand maakt, dan wordt het een veel intensievere bezigheid. Daardoor verbind je je meer met de pop en stop je er nóg meer aandacht en liefde in. En het lijkt altijd of het kind dat de pop krijgt dat verschil merkt. Of de pop dan een nóg geliefder kameraadje is dan wanneer ze met de naaimachine gemaakt wordt. Of zou dat niet alleen lijken…?

Wat is jouw favoriete manier?

En zou je met wat je hierboven hebt gelezen toch kiezen voor met de hand naaien als je dat eerder niet deed?

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>