.st0{fill:#FFFFFF;}

Natuurlijke materialen hebben bijzondere kwaliteiten 

 December 29, 2018

By  Inge

Toen ik begon als poppenmaakster, kwam ik al gauw tot de conclusie dat ik met alleen 100% natuurlijke materialen wilde werken. En niet lang daarna maakte ik de keuze om alleen nog biologische materialen te gebruiken.

Maar mijn prijzen gingen hierdoor enorm omhoog en mijn poppen werden onbetaalbaar. Ik besloot concessies te doen. En de stofjes voor de kleren ging ik toch toch weer op de markt kopen. Aan de ene kant vind ik dat jammer, maar aan de andere kant zorgt het er wel voor dat mijn poppen betaalbaar blijven. Maar diep van binnen wil ik het liefst met verantwoorde materialen werken.

Natuurlijke materialen, die ook nog op een verantwoorde manier gemaakt en verwerkt zijn, hebben heel andere kwaliteiten dan de materialen die we tegenwoordig meestal om ons heen tegen komen. Ze voelen zachter, of juist wat harder, heel soepel of juist stug. De zachtheid van een bamboe stof staat in contrast met de stugge hennep. Die verschillen zijn heel verrijkend.

Aan de puurheid van plantgeverfde stoffen en wol is niet te tippen door chemisch gecreëerde kleuren. Kunstenares Claudy Jongstra legt dat uit in de volgende video:

Het is alsof deze stoffen en kleuren de hemel een beetje dichter bij de aarde brengen, alsof we erdoor kunnen proeven van het paradijs. De helderheid van de kleuren is anders, dieper. En tegelijkertijd vaak ook milder. Maar dat maakt de sensatie die de kleurbeleving van binnen oproept niet minder intens.

Deze eigenschappen zijn mooi voor alles wat je als mens zou willen maken, maar voor kinderspeelgoed zijn ze in mijn ogen een enorme verrijking. Want dat wat een kind in zijn of haar jonge jaren om zich heen ziet zal de basis leggen voor hoe het naar de wereld kijkt. Als kinderen van jongs af aan met natuurlijke materialen opgroeien, die bewerkt en geverfd zijn op een ambachtelijke en natuurlijke manier, dan zullen ze later alles wat ze tegen komen in de wereld vergelijken met die materialen. Door een pop te geven die de grootste perfectie op dit gebied weergeeft, ontstaat er als vanzelf een generatie met een groter bewustzijn op dit gebied. Dat zou toch fantastisch zijn!

Het is dus mijn wens om weer terug te keren naar de pure natuurlijke materialen. En bij voorkeur ook lokaal. Op dit moment is het aanbod daarin nog heel klein, maar er is in Nederland een netwerk van mensen aan het ontstaan die met precies ditzelfde bezig zijn. Een mooie belofte voor wat er te gebeuren staat in het atelier…

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>