.st0{fill:#FFFFFF;}

Poppen maken is een ontzettend leuke hobby voor thuis 

 December 29, 2018

By  Inge

Het is heerlijk om een leuke hobby voor thuis te hebben om je vrije uren aan te besteden. Poppen maken is daarvoor heel geschikt. Het is een vorm van handwerken die elke keer een uniek resultaat oplevert, zelfs als je steeds met hetzelfde patroon werkt. En al maak je jarenlang poppen, je zult toch merken dat met de tijd je techniek nog alsmaar verbeterd. Er komen nieuwe materialen op de markt en je kunt meer en meer vormgeven met je eigen fantasie terwijl je zo bezig bent. Kortom, het is een hobby waarmee je je nooit zult vervelen.

Beginnen bij het begin

Allereerst ga je bepalen wat voor soort pop je wilt gaan maken. Maak je een klein knuffelpopje voor een kind dat je kent? Of misschien maak je liever een karikatuur om als sierstuk weg te zetten? Ga je je pop vrij abstract vormgeven of juist zo waarheidsgetrouw mogelijk? Met poppen maken kun je kiezen voor de manier die bij jou past zodat het een leuke hobby is die bij je persoonlijke wensen en vaardigheden past.

Wanneer je kiest om stoffen poppen te gaan maken, dan zijn de zonnekindpoppen hier heel geschikt voor. Ze hebben een prachtige vormgeving en zijn in allerlei soorten en maten te maken.

Een stap voor stap overzicht

Stap 1 Het patroon

Wanneer je bepaald hebt wat voor soort pop je wilt gaan maken, dan is het eerst zaak om een goed patroon te vinden. Een patroon met een degelijke werkbeschrijving, zodat je niet voor verrassingen komt te staan terwijl je je pop aan het maken bent.

Stap 2 De juiste maat

Wanneer je een patroon hebt wat naar je wens is, kun je gaan kijken hoe groot je de pop wilt maken. Wanneer je voor het eerst een pop gaat maken is het fijn om het formaat van het patroon aan te houden. Dan voorkom je dat je je verkijkt of de verhoudingen en kun je eerst een oefenen met een patroon waarbij alle maten exact staan aangegeven.

Stap 3 Materialen verzamelen

Voor het maken van een zonnekindpop heb je best wat specifieke materialen nodig. Natuurlijk de speciale huidtricot voor het gezicht en het lijf, de vulvol om de pop mee te vullen, maar daarnaast ook de benodigdheden om het hoofd de juiste vorm te kunnen geven. Wat je precies nodig hebt en waar je het kopen kunt vind je tot in detail in de cursus beschreven. Natuurlijk kies je een mooi garen voor de haren en leuke stofjes voor de kleren.

En dan kan het maken beginnen.

Stap 4 De patronen op stof leggen

Zowel voor de pop zelf als voor de kleertjes mogen alle patronen nu op stof gelegd en uitgeknipt worden. Hierbij let je op de richting van de draad en bij een stof met vleug leg je die ook de juiste kant op. Als alles geknipt is kun je gaan spelden om te gaan naaien.

Stap 5 naaien

Nu kunnen de eerste delen van de pop genaaid worden. Dat kun je met een naaimachine doen, maar wanneer je het een leuke hobby vindt, kun je er ook voor kiezen om de pop met de hand te naaien. Het duurt dan natuurlijk wat langer, maar het is een heerlijk rustgevende bezigheid en bovendien is een goed handsteek ook heel stevig.

Stap 6 Het hoofd maken

Met de juiste materialen en de juiste technieken kun je nu een mooi rond poppenhoofd gaan maken. Door de speciale manier van afbinden ontstaat de vorm in het hoofd die zo typerend is voor de zonnekindpop. Hierdoor komen de ogen echte een beetje naar achter te liggen, alsof ze in oogkassen liggen.

Wil je niet alleen een stappenplan, maar een uitgebreide uitleg compleet met patronen? In de cursus vind je het allemaal.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>