.st0{fill:#FFFFFF;}

Wil je huidtricot kopen? Welke kies je dan het best? 

 December 29, 2018

By  Inge

Vaak krijg ik de vraag welke huidtricot ik gebruik en waarom. Daar geef ik graag antwoord op, want ik vind het een goede vraag. En zo weet je waar je op kunt letten als je de volgende keer huidtricot kopen wilt.

Eén van de argumenten om een huidtricot op te selecteren is de kwaliteit. Hoe stevig is de stof? Kan hij het verdragen als er jarenlang intensief met de pop gespeeld wordt? Bij een dunne kwaliteit huidtricot is de kans op slijtage natuurlijk veel groter dan bij een stevige dikkere stof. Veel kinderen slepen een pop werkelijk overal mee naartoe en ze raken dan ook zo gehecht aan zo’n pop dat het verdriet groot is als hij stuk gaat. Volgens mij is het handig om dat te voorkomen.

Een andere reden om voor een bepaalde tricot te kiezen is iets waar niet zoveel mensen over nadenken. Bij het verbouwen van de katoen en bij het maken en kleuren van de stof worden allerlei hulpmiddelen gebruikt. Voor de meeste huidtricot geldt dat ze niet van biologische kwaliteit zijn en dat betekent dat er veel chemicaliën gebruikt worden tijdens het telen van de katoen en tijdens het produktieproces waarin de stof gemaakt wordt. Ook de verf waarmee de stof de uiteindelijke kleur krijgt bevat vaak stoffen die niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor je kind.

Stoffen (en dus ook huidtricot) geven die schadelijke stoffen die ze bevatten tijdens het gebruik langzaam maar zeker af. En je huid kan die stoffen vervolgens opnemen waardoor ze in je lichaam terecht komen. Dat betekent dus dat een kind dat met zo’n pop speelt die stoffen opneemt. Het gaat hier over gifstoffen. Dat is iets waar ik niet achter sta en daarom kies ik voor de poppen die ik maak altijd voor ecologische stoffen. En zoveel als mogelijk ook voor de kleding.

Een andere reden om voor een bepaalde tricot te kiezen is de kleur. De biologische huidtricot is gelukkig in een heleboel verschillende kleuren te koop.

Zelf kies ik daarom voor de biologische huidtricot van Zwisterse kwaliteit die te koop is bij Kamrins Poppen, maar er is ook andere huidstof van goede en biologische kwaliteit. Ook de rekbaarheid van deze stof bevalt me het beste van alle tricots die ik ooit gehad en geprobeerd heb. De patronen die ik gebruik, en ook die uit de cursus zijn gemaakt aan de hand van deze tricot.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>