.st0{fill:#FFFFFF;}

De poppen van Kathe Kruse zijn ware meesterwerkjes 

 December 28, 2018

By  Inge

Toen Kathe Kruse zelf moeder werd en een pop voor haar dochter wilde kopen, stelde haar man voor dat ze er zelf een zou maken. Hij was er namelijk van overtuigd dat een harde porseleinen pop geen moederlijke gevoelens bij hun dochtertje zou kunnen oproepen.

De eerste pop die Kathe maakte was er een van een handdoek die ze met zand vulde. Voor het hoofd gebruikte ze een aardappel die in stof gehuld was.
Vele jaren later bezocht Kathe Munchen en daar kwam ze een kinderkopje van een Vlaamse beeldhouwer tegen. Het kopje inspireerde haar. In het begin maakte ze alleen poppen voor haar eigen kinderen. Toen ze in 1910 werd uitgenodigd om een tentoonstelling te geven, maakte ze voor die gelegenheid een serie poppen.

De poppen die ze maakte hadden een lieve, zachte uitstraling en ze waren zacht en onbreekbaar. Al snel ontstond er een enorme vraag naar deze poppen. Toen ze besloot ze in produktie te laten nemen was het resultaat zo teleurstellend dat ze als gevolg daarvan verbouwde ze het huis in een atelier om de poppen in eigen beheer te kunnen maken.

Kathe Kruse overleed in 1968 op 84-jarige leeftijd. Het bedrijf was toen al overgenomen door haar dochter Hanne. In 1980 is het bedrijf overgegaan in handen van Andrea en Stephen Christenson, nadat het 80 jaar lang een familiebedrijf geweest was.

De laatste jaren zijn vooral de poppen in waldorf stijl van Kathe Kruse bekender geworden.

Voor mij als poppenmaakster zijn de poppen van Kathe Kruse een bijzondere inspiratiebron.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>