.st0{fill:#FFFFFF;}

Is een zandpop wel of niet de goede keuze voor je kind? 

 December 29, 2018

By  Inge

Hij lijkt steeds populairder te worden: de zandpop. Een zandpop is een babypop die gedeeltelijk gevuld is met zand of heel fijn grind. Door die vulling is de pop een stuk zwaarden dan wanneer hij met alleen wol gevuld wordt en daardoor heb je meer het gevoel dat je een echte baby vast hebt in plaats van een pop. Het vulgewicht kan dan zelfs een stuk lager zijn dan het gewicht van een echte baby, terwijl je toch dat gevoel kunt houden.

Omdat de zandpop meer op een echte baby lijkt is hij populair. Toch is het goed om je te beseffen dat dit eigenlijk een therapeutische pop is en niet een gewone pop om mee te spelen. Een verzwaarde pop is dan ook niet voor elk kind geschikt en van veel kinderen zou het zelfs te veel kracht vragen om de hele tijd met zo’n pop rond te sjouwen.

Hoezo kost het teveel kracht?Dat kun je zo zien: een opgroeiend kind heeft een bepaalde hoeveelheid energie. Die energie kan aan allerlei dingen besteedt worden, maar op een gegeven moment is die energie op. Een deel daarvan gaat natuurlijk op aan spel, dat is zo kind-eigen, dat zal een kind niet kunnen laten. Een ander deel gaat (onzichtbaar) op aan het groeien en sterker maken van het lichaam. Dat worden ook wel de vormkrachten genoemd. Wanneer een jong kind voor wie een zandpop niet geschikt is er toch mee speelt, dan gaat er teveel energie verloren aan het spelen en rondsjouwen met de zandpop waardoor er te weinig over blijft voor de vormkrachten om aan het eigen lichaam te bouwen. Dat zul je niet direct zien, maar op de lange duur kan het effect toch nadelig zijn.

Maak dus liever een gewone babypop, tenzij in overleg met een antroposofisch therapeut is besloten dat een zandpop in het geval van jouw kind een goede toevoeging is.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>