.st0{fill:#FFFFFF;}

Poppentheater poppen zijn leuk voor jong en oud 

 December 29, 2018

By  Inge

Poppentheater poppen zijn al lang razend populair. En dat zal waarschijnlijk wel altijd zo blijven. Poppentheater heeft iets universeels. Bovendien is het een vorm van theater die iedereen kan doen. Jong of oud, groot of klein, beweeglijk of slecht ter been, met een handpop kun je altijd iets leuks.

Hoe magisch het poppenspel is kun je wel zien als je een oude aflevering bekijkt van Ricky en Slingertje.

Deze nederlandse poppen TV serie ging over de poppen Ricky en Slingertje, waarbij de laatste het brutale aapje is. De poppen werden bespeeld door het echtpaar Maaike en Rien Baartmans. Maaike deed de stem van Rikky en Rien die van Slingertje.

Maaike en Rien gingen uit elkaar en daarna probeerde Slingertje in z’n eentje verder te gaan, met de “avonturen van Slingertje”, maar deze serie stopte al gauw omdat hij lang niet zo succesvol was. De kracht van poppenkastspel zit hem er vaak in dat er een samenspel is met een contrast tussen de verschillende “spelers”.

Van Ricky en Slingertje zijn totaal 60 afleveringen uitgezonden, van 18 juni 1966 tot 16 november 1974.

Hieronder kun je een videofragment bekijken van een van deze afleveringen.

Maar om poppenspel op te voeren heb je geen speciale poppentheater poppen nodig. In een huis-tuin-en keukenomgeving kun je ook prima een poppenspel opvoeren door gewone poppen te gebruiken. Het zal je misschien verbazen, maar als het verhaal goed is zullen de meeste kinderen niet eens in de gaten hebben dat er een hand om de pop heen zit in plaats van erin.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>