.st0{fill:#FFFFFF;}

Jan Klaassen, de held van het Nederlandse poppenkastspel 

 December 28, 2018

By  Inge

In heel Europa wordt poppenkast gespeeld, en in elk land is er een pop die de rol van de grappenmaker en kluns op zich neemt. In Nederland is dat Jan Klaassen.

Hij beleeft spannende avonturen, maakt grappen, deelt rake klappen uit of krijgt zelf op zijn kop. Jan Klaassen is degene waarom het meest gelachen wordt.

De geschiedenis van Jan Klaassen gaat terug naar het Italiaanse commedia dell’arte. De commedia dell’arte werd oorspronkelijk door mensen opgevoerd, maar er werden ook poppen gebruikt voor de voorstellingen.

Eén van die poppen is Pulcinella en hij is de beroemdste geworden. Poppenspelers in andere landen namen deze rol over. In elk land kreeg hij wat van de karakteristieken van de mensen van dat land mee. Zo ontstond in Nederland Jan Klaassen.

De naam Jan Klaassen kreeg hij niet zomaar. Ruim 300 jaar geleden leefde in Amsterdam een poppenspeler. Hij heette Jan Klaassen. Zijn poppen waren onder andere Hansworst, zijn vrouw Katrijn en de lange Pierlala.

De naam Hansworst verdween omdat mensen de pop naar de poppenspeler gingen noemen. Zo kreeg de pop de naam Jan Klaassen.

Tegenwoordig wordt het poppenspel vooral gebruikt om kinderen mee te vermaken of om ze zelf mee te laten spelen. Vroeger was het echt volksvermaak en het was dan ook voor alle leeftijden.Naar het poppenspel kwamen vooral arme mensen kijken, voor de rijken was er het marionettenspel en toneel.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>