.st0{fill:#FFFFFF;}

Theater zonder poppen: de kracht van verbeelding 

 December 28, 2018

By  Inge

Hoe belangrijk zijn poppen bij poppentheater?

Er zijn allerlei vormen van poppentheater, waarbij er ook allerlei verschillende soorten poppen gebruikt worden.

Vaak zijn we geniegd om te denken dat mooie poppen een betere en diepere indruk achter laten dan minder mooie.

Mooie vormen, bijzondere materialen en prachtige kleuren zijn een streling voor het oog. Maar als het gaat om theater, is het dan wel echt zo belangrijk wat voor poppen we kiezen? Of maken andere dingen veel meer indruk?

Hieronder kun je een video bekijken. Daarin zie je dat mooie poppen weliswaar een toegevoegde waarde kunnen zijn, maar dat iets anders nog veel belangrijker is. Namelijk de kracht van de verbeelding.

Ik was toch enigszins verrast van hoezeer ik meeging met de karakters van deze handen. Want meer is het niet. Er is geen sprake van bijzondere vormgeving, van speciale materialen of van opvallende kleren. Het zijn alleen maar handen. Handen boven een doek. De bewegingen, het stemgeluid en de intonatie doen zo ontzettend veel dat dit theaterstukje met 2 handen toch inslaat als een bom.

Dus als je op zoek bent naar ideeën voor je eigen theaterstuk (of dat nou professioneel is of gewoon voor thuis), laat je dan niet leiden door allerlei ideeën over wat goed werkt of leuk overkomt. Je kunt als uitgangspunt gewoon nemen wat bij jou past, wat jij persoonlijk mooi vindt. Het leuke hiervan is dat je je fantasie de vrije loop kunt laten gaan. En als je dan met de poppen speelt die helemaal passen bij wie jij bent, dan is het ook het gemakkelijkst om je spel te spelen.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>