De seizoenstafel is ontstaan in de vrije school en is ook in veel gezinnen te vinden. Vooral gezinnen die een band hebben met een vrije school, maar ook daarbuiten leren meer en meer mensen de seizoenstafel kennen.
Een seizoenstafel is leuk. Op allerlei verschillende manieren. Het is een speciaal plekje in huis, waar extra zorg aan besteed wordt, en dat merk je. Voor kinderen is het bijzonder om zo’n speciaal plekje in de klas of kamen te hebben. Een plekje wat soms haast dienst doet als een soort altaartje.
Het jaar rond
Het leuke aan dit plekje is dat het steeds weer verandert. Het hele jaar door. De kleuren, de poppetjes en andere attributen verschijnen en verdwijnen. Net zoals buiten door de seizoenen heen de omgeving verandert, zo is dat ook op de seizoenstafel.
Het is daarmee als het ware een afspiegeling van wat er zich buiten in de natuur afspeelt, maar dan gedeeltelijk uitgebeeld in symboliek. Denk maar aan de wortelkinderen, aan Koning Winter en aan Vrouwtje Dooi.
Het kan een extra steuntje zijn om de seizoenen te beleven als de natuur even haar eigen gang gaat en voor kinderen onduidelijk is of het nu lente is, zomer of herfst.
Een goede reden om te knutselen
Natuurlijk worden de popjes voor de seizoenstafel niet door kabouters gemaakt. Dat mag jezelf doen. Het is een heerlijke bezigheid om ‘s avonds voor het slapen gaan nog even te gaan zitten handwerken en weer een prachtig popje voor de tafel te maken.
En wil je niet eindeloos veel verschillende poppen maken voor de seizoenstafel? Maak dan gewoon de kabouterfamilie van de foto hier boven en pas met elk seizoen hun omgeving aan. Het patroon vind je in de cursus.