.st0{fill:#FFFFFF;}

De seizoenstafel als spiegel van de buitenwereld 

 December 28, 2018

By  Inge

De seizoenstafel is ontstaan in de vrije school en is ook in veel gezinnen te vinden. Vooral gezinnen die een band hebben met een vrije school, maar ook daarbuiten leren meer en meer mensen de seizoenstafel kennen.

Een seizoenstafel is leuk. Op allerlei verschillende manieren. Het is een speciaal plekje in huis, waar extra zorg aan besteed wordt, en dat merk je. Voor kinderen is het bijzonder om zo’n speciaal plekje in de klas of kamen te hebben. Een plekje wat soms haast dienst doet als een soort altaartje.

Het jaar rond

Het leuke aan dit plekje is dat het steeds weer verandert. Het hele jaar door. De kleuren, de poppetjes en andere attributen verschijnen en verdwijnen. Net zoals buiten door de seizoenen heen de omgeving verandert, zo is dat ook op de seizoenstafel.

Het is daarmee als het ware een afspiegeling van wat er zich buiten in de natuur afspeelt, maar dan gedeeltelijk uitgebeeld in symboliek. Denk maar aan de wortelkinderen, aan Koning Winter en aan Vrouwtje Dooi.

Het kan een extra steuntje zijn om de seizoenen te beleven als de natuur even haar eigen gang gaat en voor kinderen onduidelijk is of het nu lente is, zomer of herfst.

Een goede reden om te knutselen

Natuurlijk worden de popjes voor de seizoenstafel niet door kabouters gemaakt. Dat mag jezelf doen. Het is een heerlijke bezigheid om ‘s avonds voor het slapen gaan nog even te gaan zitten handwerken en weer een prachtig popje voor de tafel te maken.

En wil je niet eindeloos veel verschillende poppen maken voor de seizoenstafel? Maak dan gewoon de kabouterfamilie van de foto hier boven en pas met elk seizoen hun omgeving aan. Het patroon vind je in de cursus.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>