.st0{fill:#FFFFFF;}

Seizoenstafel popjes zijn er in alle soorten en maten 

 December 28, 2018

By  Inge

De seizoenstafel als symbool

De seizoenstafel staat symbool voor wat de natuur ons buiten laat beleven. Het lichte van de zomer ten opzichte van het donkere van de winter. En de uitbundigheid ten opzichte van de soberheid.

Verschillende popjes op de seizoenstafel

Er zijn allerlei verschillende soorten popjes te maken voor op de seizoenstafel. Traditioneel gezien is er steeds één groot figuur. Deze beeldt het seizoen zelf uit. Daarnaast zijn er nog een heel aantal kleine figuurtjes die ervoor zorgen dat de kenmerken van het betreffende seizoen te zien zijn.

Zo is er aan het begin van de lente Vrouwtje Dooi die de sneeuw opruimt. En een beetje later komen de bloemenkinderen. In de herfst is er Moeder Aarde met haar wortelkinderen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook werken met popjes die dienen als afbeeldingen van mensen die juist iets doen wat kenmerkend is voor het seizoen. Een oogstende boer in de herfst bijvoorbeeld.

Voor het maken van de popjes worden dezelfde technieken gebruikt als bij het maken van (grotere) zonnekindpoppen.

Balans tussen het echte en de symboliek

Het mooiste is als er op de seizoenstafel een evenwicht is tussen dingen van buiten en de symboliek van de popjes. Zo kan in de herfst een mooie tak of een stuk boomstronk het decor vormen waar de wortelkinderen zich in thuis voelen.

Door deze twee aspecten goed op elkaar af te stemmen vullen ze elkaar aan en versterken ze elkaar. Daarnaast wordt zo voor de kinderen het beste duidelijk wat het verband is tussen de symbolen en dat wat ze buiten aan de natuur zien. Zonder dat daarbij een uitleg nodig is. Zo komt de seizoenstafel het beste tot haar recht.

Vind je het teveel werk om voor elk seizoen andere poppen te maken? Kies dan voor de kabouterfamilie en pas hun omgeving en alles eromheen steeds aan. Of gebruik het patroon om een gewone familie of een paar kinderen op die manier te maken en beeld uit wat ze door de verschillende seizoenen heen doen. Dan heb je toch een seizoenstafel en kost het je minder werk.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>