.st0{fill:#FFFFFF;}

Een poppenhoofd maken voor een kleine lijs 

 June 14, 2021

By  Inge

Tijd om het poppenhoofd te maken

De lijs die ik aan het maken ben krijgt beetje bij beetje meer vorm. De armen en de benen zijn genaaid en gevuld en ze zijn in de panden van het lijf genaaid. Ook de haren zijn al bijna klaar. Het poppenhoofd maken is de volgende stap.

Dat doe ik door eerste een bal te maken van wol en die vervolgens te omwikkelen met losse plukken wol. Zoals je op de foto kunt zien. Vervolgens zorg ik ervoor dat de nek lekker stevig wordt. Want een pop met een wiebelhoofd speelt natuurlijk niet fijn. In de online cursus leg ik met duidelijke foto’s uit hoe je dat precies kunt doen.

Bij het hoofd hoort de nek

Wanneer je een poppenhoofd maakt, dan is het goed om erop te letten dat niet alleen het hoofd een mooie vorm krijgt. En aan het hoofd zit de nek en die moet stevig zijn. Anders heeft je pop straks een wiebelhoofd. Net als een uitgebreide uitleg voor het hoofd, vind je in de cursus ook tips en trucs voor het maken van een stevige nek.

Lijkende vormen

Als het hoofd dan stevig is en bovendien een stevige nek heeft, dan doe ik er buisverband om. Vervolgens geef ik het hoofd de typische vormen van de zonnekindpop. Daardoor ziet het er qua vorm ze echt mogelijk uit. Het hoofd krijgt op die manier een inkeping waar de ogen komen en juist een bolling op de plaats van de neus, de mond en de wangen. Zo gaat het hoofd van de pop op een echt mensenhoofd lijken. Daarna maak ik soms nog een kleine neus, maar vaak ook niet. Een poppenhoofd maken van een zonnekindpop is daarom heel anders dan van een gewone eenvoudige lappenpop.

Wel of geen neus, twijfel je?

Traditionele zonnekindpoppen krijgen geen neus, ook geen kleine. Dat komt omdat de pop zoveel mogelijk aan de fantasie van het kind moet overlaten. Om dat te doen moet het gezicht zo neutraal mogelijk zijn. Het moet daarom zo min mogelijk details hebben, omdat de details een kind uit de wat dromerige fantasie-staat halen. En het is nu juist die fantasie die we willen stimuleren tijdens het spel. Want de vroege fantasie is de voorloper van het latere oplossend denken.

Een zonnekindpop is dus niet zomaar een pop. Het is een knap staaltje ontwikkelingsmateriaal voor je opgroeiende kind. Maar dan wel in een heel mooie vorm. Zodat het ook heel fijn is om ermee te spelen. In de online cursus leg ik je aan de hand van foto’s en uitgebreide aanwijzingen stap voor stap uit hoe je zelf een mooie zonnekindpop kunt maken. Een mooi poppenhoofd maken is één van vele dingen die je erin leert. Doe je mee?

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>