.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom hebben zonnekindpoppen geen neus? 

 December 28, 2018

By  Inge

Ruimte voor de fantasie

Als je voor het eerst een zonnekindpop ziet, dan vallen een paar dingen direct op. Een van die dingen, misschien wel het belangrijkste voor veel mensen, is dat deze poppen geen neus hebben.

Dat ziet er in eerste instantie een beetje gek uit. Wat kaal zelfs. Niet helemaal af.

Laat dat nou precies de bedoeling zijn van een zonnekindpop: dat hij niet helemaal af is. Hierdoor krijgt een kind tijdens het spelen de ruimte om met de fantasie allerlei dingen in te vullen. En dat is leuk.

Zo’n pop zonder neus kan namelijk ook prima een snotneus hebben, wist je dat?

Dromerig versus bewust

Een andere reden om de neus weg te laten bij een zonnekindpop is wellicht lastig te begrijpen als je weinig weet van de antroposofie.
De antroposofie gaat er vanuit dat we allemaal geestelijke wezens zijn die incarneren op aarde. In een menselijk lichaam. Die incarnatie is niet iets wat direct met de geboorte gebeurt, dat is een langzaam proces.

In de eerste jaren van het leven is de mens dus pas gedeeltelijk geïncarneerd en je kunt dat omschrijven als een nog dromerig, niet helemaal wakker, aanwezig zijn. Om een goede incarnatie mogelijk te maken, gaat de antroposofie er vanuit dat er tijd nodig is. Dat betekent dat het voor een jong kind goed is om nog wat dromerig aanwezig te zijn. Niet heel bewust.

En wat heeft dat nou te maken met of je een pop een neus geeft?

Die neus, daar gaat je aandacht naartoe. Vergelijk het gezicht van een pop maar met een cirkel. Een pop zonder neus is als een cirkel zonder middelpunt. Als een cirkel geen middelpunt heeft, heeft je blik niets om zich op te concentreren en dan zal hij dwalend blijven. Zet je een punt in de cirkel, dan merk je direct dat je blik als het ware naar die punt toe getrokken wordt. Een neus haalt een kind daarom uit de droomwereld naar het bewuste.

Zonder neus of met neus

Er zijn tegenwoordig steeds meer poppenmaaksters die hun zonnekindpoppen toch een neus geven. Vanuit onze volwassen visie ziet het er gezelliger uit. Toch vind ik zelf dat het goed is om vooral te kijken naar wat een kind voor zijn of haar ontwikkeling nodig heeft. Bovendien bevalt de eenvoud van de zonnekindpoppen zonder neus mij erg goed.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>