.st0{fill:#FFFFFF;}

Zonnekindpoppen maken, op zoek naar de liefste pop van de hele wereld 

 December 26, 2018

By  Inge

Mijn wens

Toen ik moeder werd wist ik dat ik mijn dochtertje de mooiste pop van de wereld wilde geven: een zonnekindpop. En ik wilde zelf die zonnekindpoppen maken. Toen ik op de Pabo zat om vrijeschool juffie te worden leerde ik de basistechnieken al. Maar op internet had ik ook al allerlei andere poppen gezien. En ik had me ondertussen een voorstelling gemaakt van hoe de ideale pop er in mijn ogen uit zou zien.

Dus ik begon aan een zoektocht naar het ideale poppenpatroon, de beste technieken en de mooiste stoffen.

En ik maakte een heleboel verschillende poppen, allemaal in de zonnekindpoppen stijl, want dat was wat ik het allermooist vond.

En toen ontdekte ik iets… ik ontdekte dat dat wat ik wilde maken, nog niet bestond. En ik besloot om mijn eigen patronen te gaan ontwerpen. Dat ging nog niet zo gemakkelijk als het zo klinkt, want om een patroon kloppend te krijgen moet het aan best wat verschillende eisen voldoen. En wanneer iets eraan niet klopt, dan zie je dat direct en dan is de pop gewoon niet zo mooi.

Na heel veel uitproberen en verbeteren was ik eindelijk tevreden. De pop die ik toen maakte zie je bovenaan dit artikel.

Een bijzondere wending

Toen ik mijn ideale patroon eenmaal gevonden had ging ik ook zonnekindpoppen maken voor vrienden, voor vreemden, voor mensen over de hele wereld. En elke pop was opnieuw speciaal. Want op de een of andere manier zijn ze allemaal verschillend en is het alsof ze tijdens het maken een eigen karakter krijgen. Dat maakt het poppen maken heel bijzonder. En het is natuurlijk een voorrecht om een pop te maken voor een kind. Een pop die zijn of haar beste vriend of vriendin wordt voor de komende jaren.

Het zonnekindpoppen maken stopte voor mij dus niet toen ik een pop voor mijn dochtertje gemaakt had. Het poppen maken ging als het ware een eigen leven leiden. Zo ontstaan er steeds nieuwe poppen. Steeds met de zonnekindpop als uitgangspunt. Vaak maak ik ze van het basispatroon dat ik ontwierp. Maar soms verander ik er ook dingen aan waardoor de pop ineens heel anders wordt.

Zoek jij ook naar de liefste pop voor je kind?

Toen ik eenmaal als poppenmaakster werkte, ontdekte ik dat ik niet alleen was met mijn zoektocht. Veel moeders, oma’s en tante’s vinden het leuk om zelf een mooie pop te maken. En ik kreeg vaak de vraag of ik mijn patronen wilde delen.

Omdat ik tijdens mijn zoektocht veel losse patronen en onduidelijke werkbeschrijvingen tegen kwam besloot ik dat zelf anders te doen. Want de moeilijkheden en de frustratiemomenten die me dat opleverde gun ik een ander niet. Daarom heb ik besloten om alle patronen die ik maakte en de technieken die ik gebruik vast te leggen. Want elk kind verdient toch zo’n mooie pop!

Je kunt daarom vanaf nu een cursus doen bij Kleine Katrijne. En om te zorgen dat iedereen hieraan mee kan doen, is het een online cursus. Deze cursus zonnekindpoppen maken kun je heel eenvoudig doen waar je wilt en wanneer het jou uitkomt. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op de cursuspagina op deze website. Je komt daar door in het menu bovenaan deze pagina op cursus te klikken.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>