.st0{fill:#FFFFFF;}

Zonnekindpoppen: poppen met een hoog knuffelgehalte 

 December 27, 2018

By  Inge

Wat is een zonnekindpop

Natuurlijke materialen

Zonnekindpoppen zijn poppen die gemaakt worden van natuurlijke materialen, namelijk katoen en wol. Hierdoor zijn deze poppen fijn om mee te knuffelen en lekker om overal mee naartoe te dragen. De poppen voelen warm en comfortabel aan omdat de wol de temperatuur van het kind snel overneemt. Het lijkt daarom bijna alsof de poppen echt leven.

De oorsprong

De zonnekindpoppen vinden hun oorsprong in de antroposofie en ze worden daarom ook wel antroposofische pop, steinerpop of waldorfpop genoemd.

Rudolf Steiner heeft ouders van de vrijeschool aanwijzingen gegeven met betrekking tot het maken van een pop voor hun kind. Er zit een hele filosofie achter waarom de poppen eruit zien zoals ze eruit zien.

Hij gaf onder andere aan dat het gebruik van natuurlijke materialen heel belangrijk is voor speelgoed van jonge kinderen omdat zij daarmee hun tastzintuig het beste kunnen ontwikkelen.

Eerst waren het vooral de ouders zelf die de poppen maakten, vaak van restmateriaal. Later namen poppenmaaksters deze taak over.

Ondertussen is er prachtig materiaal voorhanden om deze poppen te laten lijken op kleine mensenkinderen. Hoewel de uitgangspunten steeds hetzelfde zijn, heeft elke poppenmaakster haar eigen stijl. En omdat het maken van zonnekindpoppen handwerk is, zijn geen twee poppen gelijk.

Expressie

De gezichtjes van de poppen hebben heel weinig expressie. Hierdoor krijgt het kind alle ruimte om met zijn of haar fantasie in te vullen hoe de pop zich voelt. Zo kan de pop lachen of verdrietig zijn en wakker zijn of slapen. Rudolf Steiner gaf aan dat dit essentieel is voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Deze vormen zich door de fantasie van het kind, zoals de spieren van de hand zich vormen door met de handen te werken.

Een zonnekindpop is daardoor niet zomaar een pop. Het is uitgekiend ontwikkelingsspeelgoed. We zijn vaak geneigd om met onze volwassen blik voor speelgoed te kiezen dat we mooi vinden. Maar daarmee gaan we eigenlijk voorbij aan dingen die voor een kind veel belangrijker zijn.

Is het je weleens opgevallen hoe kinderen met blokken kunnen spelen en dat die blokken dan tijdens het spelen veranderen in vanalles? Het ene moment is het een bouwblok voor een huis, een volgend moment is het een auto en weer even later verandert zo’n blok ineens in een poppetje.

Er zijn steeds meer kinderen die deze vorm van fantasiespel niet meer kunnen toepassen. Eenvoudig omdat ze dit niet kunnen oefenen door het speelgoed waar ze dagelijks mee spelen. Dat is vaak te “af”. Het ziet er helemaal uit zoals iets er in het echt uitziet en laat daardoor geen ruimte over om de fantasie te oefenen en te ontwikkelen.

Zonnekindpoppen en houten blokken lijken ouderwets, maar eigenlijk zijn ze van alle tijden en onmisbaar voor een goede ontwikkeling van het jonge kind.

Uniek

Vaak kiezen ouders voor een pop die op hun eigen kind lijkt. Het mooie van deze poppen is dat ze allemaal uniek zijn, precies zoals ook alle kinderen uniek zijn.

Andere mensen denken dat het juist goed is om een pop te geven met andere uiterlijke kenmerken dan die van het kind. Op die manier zou een kind gemakkelijker vriendjes maken met kinderen die anders zijn dan hijzelf.

Om te bepalen welke pop het beste past bij jou kind zijn nog wel andere dingen die je in overweging kunt nemen. Daar zal ik binnenkort nog een andere artikel over schrijven.

Wil je zelf leren om zonnekindpoppen te maken?

In de cursus poppen maken van Kleine Katrijne leer je alle technieken die je hierbij nodig hebt, stap voor stap, met duidelijke uitleg en een heleboel foto’s.

Inge schuurmans

Poppenmaakster

Al van jongs af aan heb ik een passie voor handwerken. Toen ik tijdens mijn opleiding om vrijeschool juf te worden een waldorfpop moest maken, wist ik meteen dat het niet bij die ene pop zou blijven.

Ondertussen reizen mijn poppen de hele wereld over en bovendien ontwerp ik patronen en maak ik cursussen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Gratis patroon knuffelpopje

Ben jij benieuwd of je poppen maken leuk vindt?

Of heb je al eerder een pop gemaakt en vind je het leuk om een nieuw patroon uit te proberen? 

Dan is dit mijn geschenk voor jou.

>